Zuidwest Murcia

Charmante plaatsen, natuur en de baai van Mazarrón met veel stranden

Het landschap in Zuidwest Murcia bestaat uit bergketens van Sierra de Carrascoy, Sierra Espuña, Sierra de la Almenara en Sierra de las Moreras, kleine dorpjes en de rivieren Guadalentín en Segura stromen door dit gebied. Richting en langs de kust liggen veel landbouwgronden omdat de grond hier zeer vruchtbaar is. Rondom Mazarrón liggen mooie en bijna onaangetaste stranden met kristalhelder water. Restanten van kastelen en verdedigingstoren zijn hier te vinden, waaronder de grootste vesting; het kasteel van Lorca.

Sierra Espuña

Het regionale park Sierra Espuña is het grootste bosgebied in de regio Murcia. Het totale gebied beslaat meer dan 25.000 hectare en ligt tussen de plaatsen Alhama de Murcia, Totana, Aledo, waar de meeste beboste hooglanden zijn, en het gebied Río Mula. In het laatstgenoemde gebied liggen de dorpjes Mula en Pliego, waar dorre- en berglandschappen te vinden zijn.

De meest voorkomende boomsoorten in de Sierra Espuña  zijn de Aleppoden (in de laag gelegen gebieden), de zwarte den en zeeden (in de hogere gedeelten). 
Het is het leefgebied van 120 soorten vogels (onder andere haviken, sperwers en oehoes), 38 soorten zoogdieren (onder andere wilde katten, zwijnen eekhoorns en konijnen), 17 soorten reptielen (onder andere trapslang, hagedisslang en Moorse landschildpad) en 8 soorten amfibieën (kikkers en salamanders).

Middenin de bossen tussen naaldbossen en boomgaarden ligt het klooster van Santa Eulalia. In het kleine kerkje naast het klooster staat het beeld van Santa Eulalia de Mérida, de beschermheilige van Totana. Binnenin de kerk hangen schilderijen die dateren uit 1624. Zij vertellen over het leven van La Santa, Jezus Christus en de Franciscanen. In totaal zijn er 48 scenes en 216 personen te zien. Vanaf het klooster kun je door de bossen wandelen naar het beeld van Jésus.

Vanaf de dorpjes Mula en Pliego kun je doorrijden naar Valle de Ricote of de regio te ontdekken via binnenlandse wegen.  

In 1992 is het gebied door European Charter of Sustainable Tourism (CETS) uitgeroepen tot een beschermd regionaal park. 

Plaatsen in Zuidwest Murcia

De plaatjes Alhma de Murcia, Totana, Lorca (bekend om haar keramiek) en Mazarrón. Langs de kust liggen Puerto de Mazarrón, Bolnuevo en Águilas.

Alhama-de-Murcia

Alhama de Murcia

Alhama ligt in de vallei van de rivier Guadalentín, aan de voet van de bergen Sierra Espuña en La Muela. De Romeinen en Moren maakten in deze plaats gebruik van thermische bronnen waarvan het water van de berg afvloeide. Hieraan dankt de stad haar naam, Al-Hama, wat warmwaterbronnen betekent in het Arabisch. De ruïnes van de oude Romeinse baden zijn te bezichtigen. Op de rotsachtige uitkijk over de stad staat een Arabisch kasteel uit de 12e eeuw en dit is de plek waar de Alhama uiteindelijk groeide. Een wandeling door de stad laat een verrassend rijk scala aan kleuren zien die in de gevels van de huizen worden gebruikt; rood, oker, paars en blauw.

Mazarron

Mazarrón en Puerto de Mazarrón

Mazarrón en Puerto de Mazarrón liggen in de baai van Mazarrón, aan de Middellandse Zee. De stad is vooral bekend om haar mijnbouw. Aan het begin van de 20e eeuw kwam hier een eind aan. Het imposante mijngebied is nog steeds te zien bij binnenkomst. In het historische hart van de stad liggen het stadhuis en het prachtige casino, gebouwd in eclectische stijl. Op de berg Santa Catalina staat het beeld Sagrado Corazón de Jesus. Het eerste beeld is gemaakt voor  in 1924. Deze werd verwoest tijdens de burgeroorlog (1936-1939) en opnieuw vervaardigd in 1952, dankzij donaties van de inwoners van Mazarrón.

Puerto de Mazarrón ligt in het midden van de baai. Hier liggen meer dan dertig zandstranden die allemaal de blauwe vlag hebben ontvangen voor hun schoonheid. De boulevard is vooral op zondag een gezellige plek wanneer families samenkomen. In de jachthaven is plaats voor 200 boten.

Bolnuevo

Bolnuevo

Bolnuevo is een kleine, kalme vissersplaats. Langs het strand staan de Las Gredas de Bolnuevo, ook bekend als ‘Ciudad Encantada Bolnuevo’, een formatie van zandsteen en kalksteen fossiel. Deze bijzondere kalksteenvormen, die lijken op paddenstoelen, zijn over miljoenen jaren gevormd door wind en erosie. Er is een internationaal georiënteerde camping aan het strand en een kleinschalige visserij, die gebruikmaakt van de houten bootjes vanaf het strand. 

Totana

Totana

Totana is vooral op woensdag een levendig stadje. In de smalle straatjes rondom de Rambla staat de wekelijkse markt. Door deze droge rivierbedding is de stad in tweeën gedeeld. Totana staat bekend om haar keramiek. Langs de weg zijn verschillende pottenbakkers gehuisvest. Wanneer je Totana verlaat en verder doorrijdt over een prachtige, bosrijke kronkelende weg de berg op, dan kom je in het plaatsje Aledo. Hier is het net of de tijd heeft stil gestaan. De straatjes zijn zo smal dat je er nauwelijks met een auto door kan. Het kasteel, dat door de Moren is gebouwd, staat op de uit stekende rots. Geniet op dit punt van een prachtig uitzicht. 

Lorca

Lorca

Lorca wordt ook wel de ‘Stad van de zon’ genoemd, is de derde stad in de regio na Murcia en Cartagena. Het kasteel – Castillo de Lorca – is een middeleeuwse vesting gebouwd tussen de 9e en de 15e eeuw. En markeert de grens van het Christelijk Rijk en het Moorse rijk door de eeuwen heen. Regelmatig worden hier festivals georganiseerd waarbij de bewoners als Middeleeuwse inwoners rondlopen en je zo mee terug nemen naar de 13e eeuw. De kerk San Patricio Collegiate is tussen 1536 en 1780 boven op de oude kerk van San Jorge gebouwd. De naam van de kerk is te danken aan een overwinning door het volk van Lorca op de Moren van Granada in 1452. Ondanks de lange bouwperiode heeft de kerk een renaissancistische stijl. In 1941 heeft de kerk een beschermde status gekregen.

Aguilas

Águilas

De meest zuidelijke stad van de regio Murcia is Águilas, grenzend aan Andalusië. De stad bestaat uit twee baaien; Bahía de Levante en Bahía del Hornillo. Ze worden gescheiden door een rotsachtige landtong. Hier liggen veel ongerepte en verlaten stranden. De totale kuststreek rondom Águilas is 28 kilometer lang.

Het silhouet van het kasteel San Juan de las Águilas uit de 18e eeuw is het symbool van de stad. De gevels zijn goed bewaard gebleven. Een panoramisch uitzicht over de stad, de omgeving en de Bahía del Hornillo. In de stad zijn archeologische overblijfselen te zien. Een erfenis van de verschillende religieuze invloeden uit het verleden.

In het voorjaar wordt het grootste feest van de stad gevierd: het carnaval. De hele stad komt tot leven en de mooiste creaties komen voorbij. De weide omgeving bestaat uit kleine authentieke dorpjes en tomatenvelden.

Leuk om te lezen