Regio Murcia

De kleinste autonome provincie in het zuidoosten van Spanje

De regio Murcia ligt in Zuidoost-Spanje tussen de regio’s van Andalusië, Castilla-La Mancha en Valencia. De regio heeft een oppervlakte van 11.317 km2. In het zuidoosten ligt de kustlijn Costa Cálida aan de Middellandse zee.

De hoofdstad is het gelijknamige Murcia. Dit is de zevende grootste stad van Spanje. Andere grote steden in de regio zijn Cartagena, Lorca en Águilas.

Het landschap in de regio Murcia kent veel contrasten: valleien en bergen, vlakten tegen bergachtige gebieden, wijngaarden en plateau landschappen in het binnenland en landbouw aan de kust.

Al meer dan 1.500.000 jaar wordt de regio bewoond. Er zijn sporen gevonden uit de Neanderthaler- en Cromagnon-periode, terwijl archeologische vondsten overvloedig worden vanaf het Neolithicum (steentijd). Kolonisten van Iberiërs, Feniciërs, Grieken, Cartaagshe, Romeinse en Moorse beschavingen hebben zich in deze regio gevestigd. Ze hebben allemaal hun fascinerende stempel op het gebied gedrukt.

Landschappen

Het hoogste punt in de regio is het gebergte van Revolcadores (2.027 m), gevolgd door talrijke andere kleinere bergketens in het centrum en noordwesten van de regio, zoals El Carche, Sierra Espuña, La Pila of Ricote.

In het noordoosten liggen de plaatsen Jumilla en Yecla waar hoge plateaulandschappen beplant zijn met wijngaarden. Hier worden de beroemde wijnen van de regio geproduceerd.

Richting het zuiden liggen bergketens die langs de kustlijn lopen en laag geleden gebieden die door de rivieren Guadalentín en Segura worden doorkruist. Hier zijn de vruchtbare landbouwgronden van de beroemde ‘Huerta Murciana’ (de moestuin van Murcia) te vinden.

Kustlijn

In het zuidoosten van de regio ligt de kust, Costa Cálida, genoemd (dit betekent warme kust in het Spaans). De kust is 252 kilometer lang en loopt van het noorden naar het zuiden. De kustlijn begint in El Mojón, vlak onder Alicante, en eindigt in Cuatro Calas in Águilas. 

De regio Murcia heeft de langste, onbebouwde kuststrook van Spanje en bestaat uit stranden, zoutwaterlagunes en wadden. Deze gebieden vallen onder de natuurbescherming. 

Zeeën

De Costa Cálida grenst aan twee verschillende zeeën: de Middellandse Zee en de Mar Menor (kleine zee), een zoutwaterlagune. Beide zeeën worden van elkaar gescheiden door een stuk land van 22 kilometer lang dat bekend staat als La Manga del Menor.

Kustgemeenten

Langs de kust liggen de volgende plaatsen: San Pedro del Pinatar, San Javier en Los Alcázares, Isla Plana, Puerto de Mazarrón, Bolnuevo en Águilas

Klimaat

De zon schijnt in dit deel van de regio meer dan 300 dagen per jaar, met een gemiddelde jaartemperatuur van 19oC. De  luchtvochtigheid is laag waardoor de stranden heel het jaar door een aangename plek zijn om te vertoeven. Vanwege het milde klimaat, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de Costa Cálida benoemd tot één van de gezondste gebieden ter wereld.

Bereikbaarheid

De regio Murcia en de Costa Cálida liggen in het zuidoosten van Spanje. Ze zijn makkelijk bereikbaar met de auto, trein of per vliegtuig.

Auto

Langs de oostkust van Spanje en door de regio Murcia loopt de snelweg AP-7 (Autopista del Mediterráneo). Vanaf de snelweg rijdt je makkelijk het binnenland in.

Trein

Met hogesnelheidstrein reis je vanuit Nederland en België via Frankrijk razendsnel naar Spanje. In Spanje reis met de binnenlandse trein naar de treinstations van Murcia en Cartagena.  

Vliegtuig

Dagelijks zijn er vluchten vanuit Nederland en België die je binnen 2,5 uur naar Spanje brengen. Er wordt gevlogen op twee luchthavens; Alicante en Murcia International Airport.

Luchthaven Alicante
Aeropuerto de Alicante-Elche, met als oorspronkelijke naam El Altet, is de 5e grootste luchthaven van Spanje. Het vliegveld ligt 9 kilometer van de stad Alicante en 70 kilometer ten noorden van de stad Murcia. De meeste bezoekers van de regio Murcia landen op deze luchthaven.

Luchthaven Murcia
Aeropuerto Región de Murcia, met als naam Juan de la Cierva, ligt tussen de plaatsen Corvera, Valladolises en Lo Jurado. In de volksmond wordt het vliegvlieg ‘Corvera Aiport’ of ‘Murcia-Corvera’ genoemd. De luchthaven ligt 25 kilometer van de stad Murcia en 32 kilometer van de havenstad Cartagena.