Noordwest Murcia

Gebied met contrasten: heidevelden, wijngaarden, graanvelden, rijstvelden en hoge bergen

Noordwest Murcia grenst aan de provincies Castilië-La Mancha en Andalusië. Het afwisselende landschap van het Noordwesten van Murcia ligt in een binnenlands, bergachtig gebied. Het landschap is hierdoor anders dan de rest van de regio. Hier vind je een combinatie van grote plateau landschappen, wijngaarden, graan, rijstvelden en bergen. De rivier Segura stroomt door dit gebied.

Natuur

De hoogste berg van regio, Macizo de Revolcadores, huisvest zich in dit gebied. De drie massieve toppen zijn vrij vlak en hebben een zeer merkwaardig reliëf, met een tal van spleten en holten als gevolg van erosie van het kalksteen. Tot ongeveer 800 meter hoogte is de berg erg vlak waardoor ze niet meteen opvalt in de wijde omgeving.

Op de zuidelijke en oostelijke zijde zijn geen steile hellingen. Vanaf deze kanten heb je een prachtig uitzicht op de vallei ‘Valle de la Rogativa’. Aan de westelijke zijde van de berg, op een hoogte van 1.200 meter, begint een steile stijging naar de top op 2.027 meter. 

In de omgeving groeien mastiekbomen, rozemarijn, jeneverbes, tijm en espartogras. Wilde dieren zoals de adelaar, de slechtvalk, de vale gier, de steenbok en de wilde zwijn hebben hier hun thuis.

Plaatsen in Noordwest Murcia

De plaatjes Begastri, Cehegín, Caravaca, en Bullas vormden samen een belangrijke nederzetting in de Romeinse en Visigotische tijd.

Caravaca_Murcia

Caravaca de la Cruz

Caravaca wordt ook wel de ‘Heilige Stad’ genoemd. Het is de vijfde heilige stad van het katholieke christendom, samen met Rome, Jeruzalem, Santiago de Compostela en het klooster van Santo Toribio de Liébana in Camaleño. In Caravaca de la Cruz staat het middeleeuwse kasteel van Santa Cruz, bestaande uit verschillende kloosters en een mooie parochiekerk Om de 7 jaar verandert dit stadje in een Pelgrimsoord. Het belangrijkste feest is Caballos del Vino (paarden en wijn).

Bullas_Murcia

Bullas

Bullas ligt in één van de meest bergachtige gebieden van de regio. In de omgeving liggen grote wijngaarden waar kwaliteitswijnen worden geproduceerd door eeuwenoude wijnhuizen. El Salto del Usero (Usero waterval) ligt op de noordwestelijke helling van de heuvel van Castellar, naast de plaats El Molinar. Het water van de río Mula stroomt door deze natuurlijke enclave. Deze plek staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van de regio Murcia.

Cehegin_murcia

Cehegín

Cehegín ligt in het hart van het noordwesten van Murcia. Op een paar kilometer van Cehegín zijn de beschilderde grotten van Peña Ruba te vinden  zijn. De rotstekeningen in deze grotten zijn tot werelderfgoed verklaard. Er zijn tekeningen te vinden uit de Prehistorie en van Iberiërs, Romeinen, Visigoten, Arabieren en Christenen.

Calasparra-Murcia

Calasparra

Tussen vier rivieren en twee moerassen ligt Calasparra. De beroemde rijstboerderijen, die de status Denominación de Origen hebben staan in Calasparra. In het natuurgebied Espacio Natural Protegido de Bosque de Ribera leven enkele van de laatste otters van de regio en watervogels. Op 6 kilometer van Calasparra staat het heiligdom Santuario de la Virgen de la Esperanza. Het bijzondere aan dit heiligdom in een rotswand is uitgehouwen.

Moratalla

Moratalla

Moratalla ligt op een prachtige heuvel. Bovenop liggen de overblijfselen van een kasteel. Het oude centrum bestaat uit steile, doolhofachtige straatjes.

Leuk om te lezen