Noordoost Murcia

De wijnstreek van de regio

Het Noordoosten van Murcia grenst aan de vlakten van de regio La Mancha. Het landschap bestaat voornamelijk uit wijngaarden en prachtige bergketens. In de regio zijn veel archeologische opgravingen te vinden uit het Paleolithicum (oude steentijd), Iberische tijdperk en de Romeinse tijd.

Aan de voet van de Sierra de El Carce liggen de wijngaarden van Jumilla en Yecla. Het totale gebied beslaat ongeveer 18.000 hectare en hoogte van de gaarden bedraagt tussen de vier- en achthonderd meter boven de zeespiegel. Van de druivensoorten Monastrell en de geïmporteerde druivensoorten Syrah en Merlot worden fruitige rode, witte en rosé wijnen geproduceerd. Eén derde van alle wijnen uit deze streek dragen het keurmerk ‘Denominación de Origenes’. Een Spaans controlesysteem voor de kwaliteit van wijn. Het keurmerk geeft informatie over de herkomst van de wijn en de kwaliteit.

Traditionele feesten

Ook aan tradities ontbreekt het niet in dit gedeelte van de regio. In Yecla beklimmen pelgrims tijdens de viering van de Onbevlekt Ontvangenis van de Maagd Maria de heuvel waarop de kerk van de Purísima en het heiligdom van La Patrona (de patroonheilige) staan. Ceremoniële schoten van buskruit worden gelost vanuit oude kanonnen. Dit gebeurt jaarlijks op 7 december.

Een heel ander feest vindt jaarlijks in augustus in Jumilla plaats; het Oogstfeest (Fiesta de la Vendimia). De nieuwe oogst van de wijndruiven wordt groots gevierd. Door de straten rijden praalwagens en het hoogtepunt is dat de wijn letterlijk door de straten heen vloeit. De feestgangers gieten elkaar onder de wijn door middel van waterpistolen, flessen, laarzen en gieters. Het feest duur een week lang en is uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang.

Warmwaterbronnen

Hoewel water in dit gebied schaars is, staat Fortuna bekend om haar warmwaterbronnen, zoals Higuera, La Cueva Negra en Los Baños. Al in de Romeinse tijd waren deze bronnen zeer populair. Eén van de mooiste spa’s is Balneario Fortuna, gebouwd in 1860. Verschillende beroemdheden hebben in het verleden een bezoek gebracht aan de baden van deze spa.

Grotten

De berg Monte Arabí ligt op 18 kilometer afstand van Yecla. In het noorden grenst de berg aan de provincie Albacete. De hoogte varieert van 750 meter boven de zeespiegel tot de top, die bevindt zich op 1065 meter hoogte. Op deze berg vind je de grotten ‘Canto de la Visera’ en ‘Mediodía’ met schilderingen en rotstekeningen uit het Neolithicum (de nieuwe steentijd). Vanaf de grotten heb je een weids uitizicht over het landschap rondom de berg, dat bestaat uit landbouw en bossen. 

Plaatsen in Noordoost Murcia

In Noordoost Murcia liggen de plaatsen Abanilla, Jumilla, Yecla en Fortuna. 

Jumilla

Jumilla

Jumilla is een stad met veel historie en cultureel erfgoed. Het kasteel van de stad is een oude Arabische vesting. Deze werd veroverd en het kasteel zoals deze nu is, met drie verdiepingen, kelder en terras, met daarop zijn wapenschild dateert uit 1461. Overblijfselen van villa’s uit de Romeinse tijd zijn te bezichtigen zijn in het Archeologisch Museum. Het symbool van de stad is La Iglesia de Sanitago, een nationaal monument sinds 1931. Het landschap rondom Jumilla is een ware attractie voor de natuurliefhebbers. De bergen Sierra Larga, de Sierra de El Carche (regionaal natuurpark), Sierra del Buey en de Sierra de Santa Ana. In de agrarische stad Estacada ligt de botanische waar meer dan 150 soorten flora en fauna te zien zijn.

Yecla

Yecla

Yecla staat naast de productie van wijn bekend om de productie van meubelen. Het Technologisch centrum van meubels en hout van de regio Murcia (Centro Tecnológico del Mueble y la madera de la Región de Murcia) is in deze stad gevestigd. Bijzondere monumenten zijn in stad te vinden, zoals de kerk Iglesia de la Purísima met een halronde koepel en witte en blauw geglazuurde tegels. Op Plaza Mayor staan gebouwen uit de Renaissance tijd.

Fortuna

Fortuna

In Fortuna staan verschillende oude gebouwen waarvan het kasteel Castillico de los Moros goed bewaard is gebleven. Het culturele erfgoed wordt verrijkt door de kerk Iglesia Parroquial de La Purísima, gebouwd in barokstijl, een klossterhuis en het stadhuis. In augustus vieren ze in Fortuna het feest ‘Fiestas de Sodales Íbero’, ter herinnering aan het bezoek dat de Romeinen elk jaar brachten aan de thermale baden van Aguas Termales de Fortuna. Een andere unieke plaats is de Zwarte Grot (Cueva Negra). Op twee kilomer van de stad ligt een reeks van schuilplaatsen met binnenin een natuurlijke bron van water. De naam dank deze plaats aan een rotswand die voor groot gedeelte zwart is. Dit is ontstaan door de werking van schimmels en mossen.

Abanilla

Abanilla

In Abanilla zijn veel oude straten en herenhuizen te vinden waardoor het lijkt alsof je in de Middeleeuwen loopt. De patroonheilige van de stad staat in de kerk Iglesia de San José. Buiten de stad wordt het landschap afgewisseld door water van Río Chícamo.