Mar Menor

Europa's grootste zoutwaterlagune

Mar Menor betekent ‘kleine zee’ en is de grootste zoutwaterlagune van Europa. Het wordt door La Manga, een landtong van 22 kilometer lang, gescheiden van de Middellandse Zee. De totale oppervlakte van de lagune bedraagt 170 km2 waarvan 70 kilometer kust is. Het heldere water van de Mar Menor is gemiddeld vijf graden warmer van die van de Middellandse Zee. De Mar Menor heeft een rustige golfslag en de lagune is iets meer dan 7 meter diep. In de zomermaanden heeft het water een aangename temperatuur van 30°C. Het zoutgehalte in het water, de hoogste in Europa, heeft een heilzame werking op gezondheid, met name de gevoelige huid en gewrichten. 

De stranden liggen in de volgende gemeenten (van noord naar zuid): San Pedro del Pinatar (Lo Pagán en Los Cuarteros), San Javier (Santiago de la Ribera en het grootste deel van La Manga), Los Alcázares en Cartagena (El Carmolí, Los Urrutias, Los Nietos, Islas Menores, Mar de Cristal, Playa Honda, Playa Paraíso en een deel van La Manga).

In het zuiden van de Mar Menor liggen vijf eilandjes van vulkanische oorsprong. Er zijn drie grote eilanden: Isla Perdiguera, Isla Mayor en del Barón en Isla del Ciervo, en twee kleine eilandjes: Isla Redonda of Rondella en Isla del Sujet.

Lokale specialiteiten

De rijke keuken bestaat voornamelijk uit vis- en rijstgerechten. Eén van de specialiteiten is ‘Caldero’, een stoofschotel met zeevruchten, vis en rijst. Het geheime ingrediënt is ñoras (droge peper met afgeronde vorm). Andere specialiteiten zijn Langostinos del Mar Menor en Mojama (gedroogde en gezouten tonijn). Pastel de cierva (een pastei met kip) of Tocino de Cielo (nagerecht gemaakt van eierdooiers, suiker en karamelsaus).

Watersport

Naast zwemmen zijn vissen en watersport erg populair in dit gebied. Daarnaast kun je duiken, windsurfen, kanoën en kitesurfen. Stand Up Paddling en zeilboot- en boottochten behoort ook tot de mogelijkheden.

Plaatsen langs de Mar Menor

Langs de Mar Menor liggen knusse, authentieke Spaanse kustplaatsjes.  

San-Pedro-del-Pinatar

San Pedro del Pinatar

San Pedro del Pinatar ligt aan het noordelijke uiteinde van de Mar Menor. De stranden hebben een landelijke uitstraling en er zijn twee jachthavens; Club Náutico Lo Pagán aan de Mar Menor en Marina de las Salinas aan de Middellandse Zee. Grenzend aan San Pedro del Pinatar ligt ‘Las Salinas y Arenales de San Pedro’. Een natuurreservaat waar verschillende soorten vogels leven. Met een beetje geluk vind je hier flamingo’s. In dit gebied liggen wandelpaden, zoutmeren en de bekende modderbaden. Het totale gebied heeft een oppervlakte van 856 hectare, waarvan 6 kilometer kust.

Lo-Pagan-Murcia

Lo Pagán

Lo Pagán is een levendige badplaats. Aan de boulevard liggen veel restaurants en barretjes. Hier vinden veel feesten en festivals plaats. Het belangrijkste feest is de processie van Virgen del Carmen op 16 juli. Het Mariabeeld van de kerk van San Pedro wordt rondgedragen door de straten.
Langs het strand loopt een 6 kilometer lange boulevard. Deze begint bij de militaire basis van San Javier en loopt door tot aan het natuurgebied van San Pedro del Pinatar.

Santiago-de-la-Ribera-vliegshow-Mar-Menor

San Javier

Een van de grotere plaatsen langs de Mar Menor is San Javier. De militaire academie van de Spaanse luchtmacht is hier gehuisvest, waar ook de Patrulla Águila, het kunstvliegteam van de Spaanse luchtmacht, haar thuishaven heeft. De moeite waard is een bezoek aan Museo de San Javier. Een museum over de geschiedenis van de stad. Hoogtepunt uit de collectie is een Dornier Do 27 vliegtuig, die haar eerste vlucht gemaakt heeft op 8 april 1955. Aan de rand van San Javier ligt het winkelcentrum Dos Mares. 

Santiago-de-la-Ribera-Murcia-MarMenor

Santiago de la Ribera

Het oude vissersdorp Santiago de la Ribera heeft een ruime wandelboulevard die overgaat in de boulevards van Lo Pagán en San Pedro del Pinatar. Langs het 4 kilometer lange strand liggen restaurants en bars. Vanaf het strand pak je de ferry naar La Manga. In de oude straatjes proef je nog de sfeer van toen, helemaal op woensdag als de markt hier staat. In de zomer vieren de inwoners twee belangrijke feesten. Op 16 juli fiesta Virgen del Camen (beschermheilige van de stad) en in de derde week van juli is het San Javier International Jazz Festival.

Los-Alcazares-Murcia

Los Alcázares

Het strand van Los Alcázares is 7 kilometer lang en heeft een wandelpromenade. De naam Los Alcázares komt van het Arabische woord Al-Kazar wat kasteel betekent. In de 19e eeuw is deze plaats een populaire vakantiebestemming voor Spanjaarden geworden. Een erfenis uit deze tijd zijn de vakantievilla’s en badhuizen. Het bekendste overgebleven badhuis is Balneario La Encarnación. Tegenwoordig doet deze dienst als hotel en restaurant. De oude baden zijn bewaard gebleven en ook de groene binnentuin is een lust voor het oog. Aan de rand van Los Alcázares ligt een oud Arabisch fort, Torre del Rame.

Cabo-de-Palos-Mar-Menor

Overige plaatsen

El Carmolí,
Los Urrutias – Ligt tussen twee beschermde natuurgebieden. Het strand heeft een boulevard van 4 kilometer lang.
Los Nietos – Klein vissersdorpje met jachthaven. 
Punta Brava – Vanaf het strand heb je een fantastisch uitzicht op de Mar Menor.
Islas Menores – Mooie gouden zandstranden met zicht op La Manga.
Mar de Cristal – Klein kustplaatsje met kristalhelder zeewater. De boulevard is 1 kilometer lang.
Playa Honda  – Ligt vlakbij het natuurgebied Calblanque. Een grote camping ligt naast deze plaats waar veel mensen overwinteren.
Playa Paraíso – Ligt in het verlengde van Playa Honda. Het is een klein strand van 800 meter lang.
La Manga – Landtong van 22 kilometer lang met verschillende stranden.
Calblanque –  Natuurgebied aan de Middellandse Zee, tussen La Manga Club en La Manga. Bijzondere plantensoorten en vogels zijn hier te vinden.
Cabo de Palos – Klein vissersdorpje met blauw-groene baaien. Op de kaap staat een 19e eeuwse vuurtoren. Vanaf dit punt kijk je over de Mar Menor.