Costa Cálida

De kustlijn van de regio Murcia

Costa Cálida betekent warme kust in het Spaans en is naam van de kuststrook in de regio Murcia. De kustlijn is ongeveer 250 kilometer lang en loopt van noord naar zuid. De kustlijn begint in El Mojón, vlak onder Alicante, en loopt door tot Cuatro Calas in Águilas.

De zon schijnt in dit deel van de regio meer dan 300 dagen per jaar en de gemiddelde temperatuur per jaar bedraagt 19oC. De luchtvochtigheid is laag. Dit maakt van de stranden een aangename plek om heel het jaar door te vertoeven. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de Costa Cálida vanwege haar milde klimaat benoemd tot één van de gezondste gebieden ter wereld.

Twee zeeën

De Costa Cálida grenst aan twee verschillende zeeën: de Middellandse Zee en de Mar Menor (kleine zee). Deze laatstgenoemde is Europa’s grootste zoutwatermeer en wordt gescheiden van de Middellandse Zee door La Manga, een landstrook van maar liefst 22 kilometer lang is. De Mar Menor is zeer geschikt voor watersport omdat het water minder ruig is dan de Middellandse Zee. Ook staat dit gebied bekend om haar visserij tradities.

baai-costa-calida
gredas-bolnuevo-costa-calida
costa-calida-mazarron
percheles-costa-calida

Kustlandschap

Het kustlandschap is ruig en heeft een grote variëteit aan stranden. Sommige stranden met wit en goudkleurig zand zijn ongerept en liggen in een natuurlijke omgeving. Het kustgebied bestaat verder uit zandduinen, afgelegen kleine baaien met stranden, stranden in stedelijk gebied, zoutwaterlagunes en wadden. Deze gebieden vallen onder de regeling natuurbescherming. Een groot voordeel hiervan is dat de kuststrook niet is volgebouwd met hoogbouw.
De Mar Menor staat bekend om zijn warme water en is een ideale plek voor watersport. La Manga del Mar Menor wordt een paradijs tussen twee zeeën wordt genoemd.

Plaatsen langs de kust

Aan de kust liggen de volgende plaatsen (van noord naar zuid): San Pedro del Pinatar, San Javier, Los Alcázares, La Unión, Cartagena, Mazarrón, Lorca en Águilas.