Cartagena

Havenstad met een rijk Romeins verleden

Cartagena is een stad en havenplaats aan de Middellandse Zee. De stad werd in 223 voor Christus gebouwd door de Carthagers, die het Quart Hadas (Nieuwe Stad) noemden. Na de verovering van de stad in 209 voor Christus noemden de Romeinen het Carthago Nova (New Carthage) Hoewel de stad in de middeleeuwen steeds minder belangrijk werd, veranderde dit in de 18e eeuw toen de stad een belangrijke marinebasis werd. De marinebasis is nog steeds actief. In Cartagena liggen verschillende archeologische overblijfselen, waarvan het belangrijkste het Romeinse theater is.

De stad ligt op vijf heuvels: Monte de la Concepción, Cerro del Molinete, Monte de San José, Monte Sacro en Cerro de Despeñaperros. Rondom de oude binnenstad en het kasteel Castillo de la Concepción liggen overblijfselen van de oude stadsmuur ‘Muralla del Mar’, gebouwd in opdracht van de Spaanse Koning Karel III in de 18e eeuw. Deze muur maakte samen met een kasteel in de stad en forten met zeezicht  onderdeel uit van een verdedigingssysteem om de stad en de haven te beschermen. Veel gebouwen in Cartagena zijn gebouwd in eclectische en art-nouveau stijl.

Cartagena heeft een goedgevulde culturele agenda met festivals en evenementen. Een groot feest is ‘Cartagineses y Romanos’ in de laatste twee weken van september. Door de stad zijn verschillende optochten met paarden en kanonnen. Deelnemers zijn gekleed in Romeinse kostuums. Tijdens dit feest worden de Romeinse oorlogen nagespeeld, inclusief winnaars en verliezers.

Haven

Cartagena heeft de grootste natuurlijke haven van Spanje. De haven bestaat uit twee dokken. Eén dok ligt aan de kant van de stad zelf, de andere naast het industriegebied van Escombreras. Tussen de twee dokken ligt het eerstkomende strand ‘Cala Cortina’. Het hele jaar door meren cruiseschepen aan. De haven is één van de mooiste gebieden in de stad. Hier het monument voor de Spaanse zeelieden Cavite en Santiago de Cuba die in 1898 stierven tijdens de oorlogen in Cuba en de Filipijnen.  De winkelstaat Calle Mayor begint vanaf de haven. Het prachtige stadhuis staat aan het begin van deze straat.

Cartagena haven

Romeins theater

Teatro Romano (Romeins theater) wordt beschouwd als één van de belangrijkste Romeinse overblijfselen in Spanje. Het theater stamt uit de 1e eeuw voor Christus en ligt op de hoogste heuvel van de stad, Monte de la Concepción. Het auditorium, welke geheel uit de rotsen gehouwen is, is zeer indrukwekkend. De tribune (cavea) bestaat uit drie sectoren, verdeeld over vijf trappen. In het theater was plaats voor 6.000 toeschouwers. De orkestbak heeft de vorm van een hale cirkel en ligt tussen de tribune en het toneel (scaena). Op het toneel speelden verschillende voorstellingen. 

Romeins-Theater-Cartagena

Parqe Arqueológico Cerro del Molinette

Op de plek waar de stad Cartagena is ontstaan, ligt dit archeologisch park ter grootte van 26.000 m2. Er zijn opgravingen gevonden uit de Punische, Romeinse en moderne tijd. Onder andere een complex van twee gebouwen; de thermen en het Atrium. Op de heuvel staat een restant van een korenmolen.
Aan de voet van de heuvel zijn veel Romeinse opgravingen gevonden. Hier staan overblijfselen van een blok huizen, verschillende straten en een forum.

Molinette-Cartagena

Fabriek van Licor 43

Cartagena staat bekend om de productie van de zoete likeur Cuarenta y tres (Licor 43), die tegenwoordig naar ruim 60 landen wordt geëxporteerd. De fabriek staat iets buiten de stad en is te bezoeken. Door middel van een rondleiding is te zien hoe de likeur wordt gemaakt. En aan het eind is er een proeverij. 

Monument-Haven-Cartagena

Fort Fuerte Navidad

Het verdedigingsfort Fuerte Navidad ligt in de baai van Cartagena, op ongeveer 4 kilometer van de stad. Vanaf het fort kijk je over de stad Cartagena en zie je enkele herkenbare gebouwen, zoals het Romeinse theater. 

Leuk om te lezen