Verlaten mijnen in Mazarrón

Mazarrón is een voormalige mijnstad, in het zuidwesten van de regio. In de gloriedagen werden zink, lood, aluin, zilver en mineralen gewonnen. Veel koopwaar werd geëxporteerd. De ligging van de mijnen is gunstig, ze liggen vlakbij de kust. 

En veel werd dan ook over zee vervoerd. De mijnen liggen er al jaren verlaten bij en het gebied is vrij toegankelijk. Betreden is – uiteraard – op eigen risico. Een opvallend bord aan het begin maakt je attent op de gevaren. 

Wanneer je in de mijnen loopt, lijkt het alsof je in een andere wereld bent. De bergen zijn bedekt met gele en rode tonen. Deze kleuren zijn ontstaan door oxidatie van mijnafval. Een indrukwekkend gezicht. Het lange pad naar de mijn toe is een lichte klim en het pad loopt niet recht. Goede schoenen zijn een must, je glijdt makkelijk weg. 

20181103_123504

De afgelopen weken heeft het geregeld geregend en ontstaan er plassen met roodkleurig water. De rode kleur is een gevolg van oxidatie van zuur mijnafval. Ingestorte gebouwen komen je tegemoet. Fascinerend om te zien. 

Het gebied heeft veel hoogteverschillen, wat niet altijd opvalt. Op een aantal plekken is de gemeente bezig om een afzetting te maken. Goed voor de veiligheid, minder voor de fotogenieke plaatjes. En ook langs de mijningangen kun je lopen. Smal en donker; de mijnen liepen tot wel 500 meter diepte. Het is niet voor te stellen dat mensen in zulke omstandigheden hebben moet werken.

De winning van ijzer is aan het begin van de twintigste eeuw gestopt. De aluin mijn is gesloten in 1953 en de mijnactiviteiten in de lood-zinkafzettingen stopten in 1969. De redenen hiervoor zijn de verslechterende werkomstandigheden en dalende metaalprijzen

20181103_133951

Dronevideo

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Geef een reactie

Sluit Menu
Het kopiëren van tekst en afbeeldingen is op deze pagina uitgeschakeld om het auteursrecht te beschermen.