Fuensanta Murcia

Heilige plek dichtbij Murcia

Op 5,5 kilometer van de stad Murcia ligt het heiligdom Santuario de la Virgen de la Fuensanta. Aan de rand van het beschermde natuurgebied Parque Regional de Carrascoy y El Valle. Omringd door natuur en een boomgaard. De bouw van het heiligdom begon in 1694 op de overblijfselen van een oud middeleeuws kluizenaarsklooster. In het heiligdom staat het beeld van de Virgen de la Fuensanta, patroonheilige van de stad Murcia en de boomgaard.

Opvallend in het interieur zijn de  reliëfs, gemaakt door beeldhouwer Juan González Moreno en frescoschilderijen in de koepel van de schilder Pedro Flores.

Barokstijl

Op 16 februari 1694 werd met de bouw begonnen. Het beeld van de Maagd van de Fuensanta een bestaand beeld op deze plek. En bleef hier ook staan tijdens de bouw. Aan het einde van de 17e eeuw was er een grote droogte en veel gelovigen gingen bidden tot de Maagd. Nadat een bedevaart naar de tempel in 1694 een einde maakte aan de droogte, werd dit feit meerdere malen herhaald. Zo werd in het midden van de 18e eeuw de Maagd van de Fuensanta de patroonheilige van de stad Murcia.

Het heiligdom is gebouwd in barokke stijl, met een middenschip en een reeks kapellen aan de zijkanten en een koepel boven het dwarsschip. Aan de buitenkant is er een centrale gevel met zijdelingse torens. Het centrale portaal is gebouwd van steen met een deur waarop twee engelen het wapenschild van de kapittelkathedraal van Murcia dragen. In het midden staat het beeld van de Maagd van de Fuensanta, gemaakt door Jaime Bort. 

Religieuze gebouwen

Rondom het heiligdom staan verschillende religieuze gebouwen. De Heilige Fontein met een Renaissance front ligt op een paar meter van het heiligdom, het huis van de Cabildo ligt op een heuvel en het klooster van de Benedictijner nonnen ligt naast het heiligdom.

Stadsfeesten

Voor de stadsfeesten die in de lente en in september plaatsvinden wordt het beeld overgebracht naar de kathedraal. Tijdens de overbrenging vinden bedevaarten plaats, waarvan de belangrijkste de bedevaart terugkeer naar het heiligdom is na afloop van de festiviteiten in september.

Video

Kaart

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Geef een reactie