De oude stad Cartagena

De oude stad Cartagena

Wanneer je door de straten van Cartagena loopt proef je de geschiedenis van deze havenstad. Een grote erfenis uit de Romeinse tijd is hier terug te vinden tussen de gebouwen in Barokke en Neo-klassieke gebouwen. Ik liep vanaf de Calle Mayor een zijstaat in. Genietend van de mooie gebouwen kwam ik een trappenpartij tegen die gebouwd is tegen een heuvel. Mijn nieuwsgierigheid kon niet meer bedwongen worden en ik ging naar boven. Zonder het in eerste instantie te weten, was ik beland in Parque Arqueológico Cerro del Molinete. Dit is een archeologisch park van 26.000m2 waar opgravingen gevonden zijn uit de Punische, Romeinse en moderne tijd. Het is bijna niet voor te stellen dat op deze plek de stad Cartagena is ontstaan.

20170512_154941

Trappenpartij

De klim naar boven zette ik voort. Aan de zuidoostelijke kant van de heuvel, kom je restanten tegen van een trappenpartij richting Romeinse tempel. Daarna kom je langs het Molinette District. Op deze plek stond een complex bestaande uit twee publieke gebouwen: de thermen van het forum en het Atrium. Beiden stammen uit de 1e eeuw na Christus. De laatste klim naar de top brengt je naar het restant van een korenmolen. Vanaf dit punt wordt je beloond met een fantastisch uitzicht over de (Romeinse) stad en de Middellandse Zee. Het Romeinse theater kan je goed zien

20170512_155118

Romeinse tempel

Via de westelijke zijde verlaat je de heuvel. Je komt langs de overblijfselen van de Romeinse tempel (op de heenweg liep kijk je hierop vanaf de trappenpartij) en de oude muur van Philip V of Dean, gebouwd in de 16e eeuw. Ben je beneden aangekomen, dan kun je nog meer opgravingen zien en overblijfselen van de oude stad bewonderen. Aan de voet van de heuvel staan overblijfselen van een blok huizen uit de eerste eeuw voor Christus, genaamd Ínsula I. De totale oppervlakte bedraagt 2.500m2 en bestaat uit verschillende straten en een forum (centraal marktplein). Vanwege de hitte was het bezoek aan de heuvel genoeg voor deze dag. De opgravingen staat op mijn lijstje voor de volgende keer.

20170512_155135

 

In 1977 werden de eerste opgravingen gedaan, deze werden in de jaren ’90 voorgezet. In 2001 is door de raad van de stad is bepaald dat de top van de heuvel en de zuidoostelijke hellingen als archeologisch reservaat gebied blijven. Dit gebied werd officieel gecertificeerd als archeologisch en cultureel rijkdom (PERI Molinete 2001). Nieuwe opgravingen vonden plaats in 2008. Momenteel wordt er door de Universiteit van Murcia onderzoek gedaan in het gebied.

Geef een reactie