Kloof Aledo

De kloof in Aledo

Een prachtige plek waar ik graag heen wilde is Estrecho de la Arboleja, ook wel Estrecho de la Agualeja of Algualeja genaamd in Aledo. De kloof die hier ligt en waar je in kunt wandelen is heel bijzonder. 9 miljoen jaar geleden lag hier de Rambla de Lebor. Het water van deze rambla heeft de rotsen doorboord en er is diepe en smalle kloof van amper 500 meter lang in de zandsteenbodem ontstaan. 

Previous
Next

klik op de pijltjes om de volgende foto te zien

Andere wereld

Vanaf de parkeerplaats moet je terugkeren om de houten brug over te steken waar aan de linkerkant het pad naar beneden begint. Deze is gemarkeerd met houten palen en touwen om aan vast te houden. Halverwege is een houden brug over de rambla en kun je de kloof al goed zien. Vlak voor de ingang van de kloof staan indrukwekkende Johannesbroodbomen en aan de rechterkant is de ingang van de kloof.

Wanneer je in de kloof wandelt is het lekker koel en iets donkerder dan buiten. Het lijkt net een tunnel. Dankzij lichtinvallen krijgen de rotswanden verschillende kleuren en worden stalactieten, mos en planten zichtbaar. Het lijkt af en toe buitenaards. Ook is er nog water in de kloof en af en toe hoor je het water sijpelen. Ongeveer halverwege mijn wandeling konden we niet verder omdat er water lag en het erg glad was om verder te gaan. 

Sprookjesachtige natuur

De omliggende natuur is wonderschoon. De opvallende erosieprocessen zijn goed te zien. Op de rotspartijen zijn de gefossiliseerde koraalriffen goed te zien. Ook liggen hier andere overblijfselen zoals dijken, aquaducten en sloten. Het stadje Aledo, die bovenop de rots ligt, is gebouwd op deze fossiele fundamenten. 

Previous
Next

klik op de pijltjes om de volgende foto te zien

Video

Kaart

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Geef een reactie